Σχέδιο Καλλικράτης

 Οκτώ θα είναι τελικά οι δήμοι που θα προκύψουν στο νομό Ιωαννίνων μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».  Σας παρουσιάζουμε τη νέα ταυτότητα όλων των δήμων με στοιχεία για τον πληθυσμό,  τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων και των αντιδημάρχων, όπως αυτοί προκύπτουν από το νομοσχεδίο του υπουργείου Εσωτερικών.

 Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης του νομού θα αποτελείται πλέον από τους:

-Δήμος Ιωαννιτών με έδρα τα Γιάννινα με συνένωση των δήμων Ανατολής, Περάματος, Παμβώτιδας, Μπιζανίου και την κοινότητα Νήσου.

-Δήμος Ζαγορίου με έδρα τους Ασπραγγέλους, από συνένωση των δήμων Ανατολικού Ζαγορίου, Κεντρικού Ζαγορίου, Τύμφης και τις κοινότητες Βοβούσας και Παπίγκου.

-Δήμος Κόνιτσας με έδρα τη Κόνιτσα, από τους δήμους Κόνιτσας και Μαστοροχωρίων και τις κοινότητες Διστράτου, Αετομηλίτσας και Φούρκας.

-Δήμος Πωγωνίου με έδρα το Καλπάκι και ιστορική έδρα το Δελβινάκι, από τους δήμους, Καλπακίου, Δελβινακίου, Άνω Πωγωνίου, Άνω Καλαμά και τις Κοινότητες Πωγωνιανής και Λάβδανης.

-Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με έδρα τα Πράμαντα αποτελούμενος από τους δήμους, Τζουμέρκων, Πραμάντων και τις κοινότητες, Συρράκου, Καλαρριτών, Ματσουκίου και Βαθυπέδου.

-Δήμος Μετσόβου με έδρα το Μέτσοβο, από τους δήμους Μετσόβου, Εγνατίας και τη κοινότητα Μηλέας.

-Δήμος Δωδώνης με έδρα την Αγία Κυριακή (σημερινή έδρα του δήμου Αγίου Δημητρίου) αποτελούμενος από τους δήμου, Δωδώνης, Λάκκας Σουλίου, Κατσανοχωρίων, Αγίου Δημητρίου και Σελλών.
-Δήμος Ζίτσας με έδρα την Ελεούσα αποτελούμενος από τους δήμους, Ζίτσας, Πασσαρώνος, Μολοσσών, Εκάλης και Ευρυμενών.
        Πληθυσμός
   Όπως φαίνεται  ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά δήμος που προκύπτει είναι αυτός των Ιωαννίνων με συνολικό πληθυσμό, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, να φτάνει τους 103.101 άτομα. Ακολουθεί ο δήμος Ζίτσας με πληθυσμό 14,923, ο δήμος Δωδώνης με 12,561, ο δήμος Πωγωνίου με 8,987, ο δήμος Κόνιτσας με 7,648, ο δήμος Μετσόβου με 7,177, ο δήμος Ζαγορίου με 4,348 και τελευταίος ο δήμος Β. Τζουμέρκων με 2,282.
 Έδρες και αντιδήμαρχοι
 Σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης», οι έδρες των δημοτικών συμβουλίων καθώς και ο αριθμός των αντιδημάρχων που θα προκύψουν στους 8 δήμους του νομού Ιωαννίνων θα έχουν ως εξής:
 Δήμος Ιωαννιτών, 45 δημοτικοί σύμβουλοι και μέχρι 8 αντιδήμαρχοι,
 Δήμος Κόνιτσας, 21 δημοτικοί σύμβουλοι και μέχρι 4 αντιδήμαρχοι,
 Δήμος Πωγωνίου, 21 δημοτικοί σύμβουλοι και μέχρι 4 αντιδήμαρχοι,
 Δήμος Ζαγορίου, 17 δημοτικοί σύμβουλοι και μέχρι 2 αντιδήμαρχοι,
 Δήμος Μετσόβου, 21 δημοτικοί σύμβουλοι και μέχρι 4 αντιδήμαρχοι,
 Δήμος Ζίτσας, 25 δημοτικοί σύμβουλοι και μέχρι 4 αντιδήμαρχοι,
 Δήμος Β. Τζουμέρκων, 17 δημοτικοί σύμβουλοι και μέχρι 2 αντιδήμαρχοι,
 Δήμος Δωδώνης, 25 δημοτικοί σύμβουλοι και μέχρι 4 αντιδήμαρχοι.

 

Αρχική